Maandelijkse E-NIEUWSBRIEF van Groen!Plus + februari 2007 + NUMMER 2

   
 


 • Klimaatavonden
 • Colloquium ecologische economie
 • 21ste eeuw, eeuw van de ecologie
 • Climate-change wake up call
 • Our daily bread
 • Laat onze zondag met rust!
 •  

  de (pre-)campagne voor de verkiezingen van 10 juni 2007 komt stilaan op dreef. De regerende partijen zullen in de komende weken en maanden dan ook volop (verder) uitpakken met hun ‘prestaties’ en voornemens… al dan niet overgoten met groene saus.
  Nochtans wordt het meer dan ooit duidelijk: onze levenskwaliteit vandaag én die van onze kinderen en kleinkinderen morgen, vragen een doortastender en menselijker beleid, in de eerste plaats in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Groen! gaat daarvoor en de senioren van Groen!Plus dragen graag hun steentje bij. Want Groen! is nodig, ook voor ouderen.
  In deze nieuwsbrief vindt u een overzicht van onze activiteiten en andere actuele thema’s. Wil je meer weten? Klik dan door naar onze website of neem contact met ons op. Van harte welkom!

  Veel groeten van
  Hugo Van Dienderen
  Voorzitter Groen!Plus

  terug naar boven
   

  Het klimaat: iedereen praat er over, maar velen weten er niet het fijne van. Welke rol speelt de mens in de opwarming van de aarde, wat zijn de mogelijke gevolgen van die opwarming en hoe kunnen we ze zelf bestrijden? Om mensen – groenen, maar liefst ook niet-groenen – antwoord te bieden op deze en andere vragen, houdt Hugo Van Dienderen al een tijdje infoavonden bij hen thuis. In ware tupperwarestijl, bij een drankje en versnapering, kan er uitgebreid worden gepraat en gediscussieerd over dit brandend actuele thema. Wegens het grote succes gaat Hugo alvast een groepje Groen!Plussers opleiden om dezelfde presentaties te geven. U kan dus nog steeds inschrijven voor een ‘tupperware-klimaatavond’ bij u thuis.

  terug naar boven


  Hugo’s blog >>
  Mail Hugo>>
  Meer weten over het klimaat>>

   
   

  De ecologische crisis maakt duidelijk dat ons huidig economisch systeem niet veralgemeenbaar is voor de ganse aarde en onmogelijk kan doorgetrokken worden naar de toekomst. Er is dus nood aan een ander ontwikkelingsmodel, een model dat rekening houdt met de draagkracht van de aarde én van de mens. Over hoe dat model er kan uitzien en hoe we het kunnen opbouwen, gaat het colloquium dat Terra Reversa, het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking en het Vlaams Overleg Duurzame Ontwikkeling samen organiseren op zaterdag 24 februari. Een aanrader, want verschillende buitenlandse professoren nemen er aan deel.

  terug naar boven

  meer >>
  Terra Reversa >>

   
   

  Steeds meer wordt de omvang van de grote grensoverschrijdende ecologische problemen die de Groenen al sinds hun ontstaan onder de aandacht brengen voor iedereen duidelijk. In een begrensde wereld is de ecologische kwestie vooral een rechtvaardigheidsvraagstuk. Een klimaatregeling die de historisch opgebouwde ecologische gulzigheid van een minderheid bevestigt is fundamenteel onrechtvaardig. De klimaatverandering is aan de gang. Hoewel de rijksten de grootste verantwoordelijkheid dragen, zijn de armsten het grootste slachtoffer. Om een klimaatchaos tegen te houden is een nieuw politiek ambitieniveau nodig, waarin ‘realistisch’ handelen steeds meer gelijk zal staan met het maken van radicale ecologische keuzes. Dit stelt ook de groene partijen voor een uitdaging.

  Dat is het uitgangspunt voor een internationaal seminarie van Groen! Blokkeer alvast zaterdag 10 maart in je agenda.
  terug naar boven

  meer >>

   

  Nog rond het klimaat, lanceerde de nieuwe beweging Avaaz recent een originele campagne. Aan de hand van een opvallende reclamespot en een online petitie, wil Avaaz de wereldleiders wakker schudden en aanzetten tot actie in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Het motto: ‘Wake up your leaders!’. Doen, zouden we zeggen! terug naar boven

  Naar de site >>

   

  Na het grote succes van de klimaatfilm ‘Un unconvenient truth’ haalt opnieuw een ecologisch thema de bioscoopzalen. In ‘Our daily bread’ schetst de Oostenrijkse regisseur Nikolaus Geyrhalter een beklijvend en onthutsend beeld over de agro-industrie en de gemachiniseerde manier waarop die ons voedsel produceert, ten koste van dierenwelzijn en milieu. Nu in de zalen.

  terug naar boven

  Naar de website van de film >>
  Overzicht van de filmvertoningen >>
  Filmrecensie op de site van VELT>>

   
   

  De jongste tijd verruimde het aantal winkeldagen op zondag. Een platform van sociale organisaties, waaronder het ACV, het ACW, de Gezinsbond, de Bond Beter Leefmilieu en Oxfam, zetten zich hier tegen af onder het motto 'Laat onze zondag met rust'. Het platform stelt dat winkels al zeventig uur per week open zijn. Dat biedt iedereen al ruimschoots de mogelijkheid om zijn boodschappen te doen. Daarnaast biedt de wet op zondagssluitingen nu al genoeg uitzonderingen aan winkeliers. De initiatiefnemers vinden dat iedereen moet kunnen genieten van zijn vrije zondag, als rust-, familie- én speeldag. Een petitieactie ondersteunt de campagne.

  terug naar boven

  Teken de petitie>>

   
   


  Bezoek de Groen!e websites  Indien u onze berichten niet langer wenst te ontvangen, dan kan u hier uitschrijven. Heeft u vrienden, familie of kennissen die ook geïnteresseerd zijn om onze nieuwsbrief te ontvangen, schrijf ze dan hier in.

   

  Contacteer ons

   
   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   
     
     
     
     
    © Groen!Plus - 2007