website Groen!Plus
Home | actie | Antwerpse Groene Senioren deden Verloren Maandag weer alle eer aan!
lettergrootte aanpassen
Antwerpse Groene Senioren deden Verloren Maandag weer alle eer aan!

Berchem - Maandag na de eerste zondag na Driekoningen viert Antwerpen traditie-getrouw Verloren Maandag met worstenbrood en appelbollen. Voor AGS is dit ook het moment om een nieuw werkjaar in te zetten, plannen te ontvouwen en eventjes achterom te kijken.

Karel Laurent zette zich, glaasje bubbelwijn in de hand, definitief op de AGS-kaart. Het voorbije jaar betekende voor hem zowat de inrijperiode als voorzitter. Na een succesrijk bezoek aan het nieuwe Antwerpse gerechtshof, kondigt zich een dagtrip aan naar het Europees Parlement en de boeiende expo "Dit is onze geschiedenis!" in Tour & Taxis.
En deze zomer wordt ook al aan een driedaagse naar Straatsburg gedacht. Tussendoor wordt ruimte gehouden voor een welgerichte actie en een stevig politiek debat. Via een afwisselend en interessant programma willen de AGS nieuwe mensen aantrekken. Even na 15 uur had Tony Cooreman de juiste bakker gevonden. Bezwijkend onder twee grote isomodozen bracht hij het gegeerde worstenbrood en de appelbollen binnen.

West-Vlaming Remi Cansse had er zelfs een treinreis voor over om de heerlijke Antwerpse delicatesse te komen proeven. (Volgend jaar wacht ons allicht een invasie!)
"Scharrelkinderen"
Maar er waren ook andere partijgasten. Zo senatrice Freya Piryns die, net voor ze haar zoontje van school moest afhalen, toch even een praatje kwam slaan en een warme appelbol meepikte. Voorzitster Mieke Vogels liet zich de bakkerspecialiteit ook welgevallen en bedacht het gezelschap met een vervolg op haar nationale nieuwjaarsspeech.

Naast het "horizonproject" was er ook ruimte voor beeldspraak. In onze zorg voor de toekomst, moeten (klein)kinderen weg uit het soort dwangbuis dat we voor hen bedacht hebben. Kinderen moeten opnieuw kunnen rondscharrelen en hun eigen leventje opbouwen. In een van de weerwoordjes merkte iemand terecht op dat het groene verhaal wel anders moet klinken dan wat mainstream door de concurrentie wordt verteld.
Groene nestor Ludo Dierickx nam al voor de 2de keer de rol van wijlen Rik Neudt over. Die voorzag het gezelschap elk jaar van een groene nieuwjaarsbrief. Ludo wil dit jaar gensters slaan. Als je naar de pers stapt met een brave boodschap -hoe juist ze ook moge klinken- hoort men je niet. Alleen voor winnaars (en zelfs voor verliezers!) blijft er tegenwoordig nog ruimte in de kolommen. Het komt er dus op aan om op te vallen door strijdbaarheid of originaliteit. Een uitdaging voor Groen!Plus, maar ook voor Groen! in het algemeen.
Hugo Van Dienderen rondde de gezellige bijeenkomst af met een korte powerpoint van het voorbije jaar. Ondergetekende leverde plaatjes…


Walter Decoene