website Groen!Plus
Home | actie | Groene pluimen voor strijd tegen eenzaamheid
lettergrootte aanpassen
Groene pluimen voor strijd tegen eenzaamheid

In Turnhout heeft Groen!Plus Kempen tijdens het weekend Groene Pluimen uitgereikt aan drie initiatieven die zich inzetten voor eenzame ouderen. De Dorpel uit Herentals kreeg de pluim, omdat de vereniging ouderen in armoede sterker probeert te maken en hen een stem geeft. De ouderen van Groen! loofden ook de inspanningen van De Dorpel om naar de armen zelf te gaan en niet te wachten tot ze zich aanmelden. Een zelfde inspanning doet ook het Lokaal Dienstencentrum van Turnhout. Bijzonder interessant vond Groen!Plus de restaurantbus waarmee het centrum verschillende wijken aandoet en zo ouderen niet alleen een goede maaltijd, maar ook gelegenheid tot contact biedt. De derde Groene Pluim ging naar de CM en inzonderheid naar Ziekenzorg, vooral omdat deze organisatie er in slaagt met talrijke vrijwilligers de eenzaamheid van zieken te voorkomen.

Het was Jozefien Peeters, boegbeeld van Groen!Plus Kempen, die de Groene Pluimen . Zelf 86 jaar en 10 jaar weduwe heeft Jozefien absoluut geen last van eenzaamheid. Ze zorgt er voor altijd met haar rechterbeen uit bed te stappen. "Treur niet om het verleden, maar wees nieuwsgierig naar de toekomst. En zorg dat je een doel hebt om voor te leven," aldus de goede raad van Jozefien.

Groen!Plus had Martine Vandenbergh, OCMW-raadslid in Turnhout, Joos De Meyer, schepen Beerse, Ethel Brits, provincieraadslid en Freya Piryns, senator uitgenodigd om te luisteren naar de vragen die de gelauwerde organisaties hebben voor de diverse overheden. Het OCMW heeft meer middelen nodig om bijvoorbeeld de bijna 4000 80plussers in Turnhout te kunnen bezoeken. De provincie kan helpen om meer vrijwilligers op te leiden om eenzaamheid bij ouderen te voorkomen. Freya Piryns nam zich voor om in de senaat te pleiten voor hogere pensioenen en voor soepeler loopbanen zodat mensen gemakkelijker een taak als vrijwilliger er kunnen bijnemen. Het was Hugo Van Dienderen, nationaal voorzitter van Groen!Plus, die de uitreiking van de Groene Pluimen in goed banen leidde.